Hannu Valtonen VAKAVASTI KIELI POSKESSA.

Suomen maatalouden pelastusrengas

Taannoin, kun Puola otettiin EU-yhteisöön, mietin pitkään, miten se pitäisi tehdä. Puolahan on keskeisesti maatalousmaa ja oli tuolloin vielä vahvasti "hevosvetoinen" agraarivaltio.

Tulin pohdinnoissani siihen lopputulemaan, että Puola on syytä pysyttää hevosvetoisena. Se toteutettaisiin sillä metodilla, että EU tuet jaettaisiin etupeltoisesti niille, jotka jatkavat hevosvetoisella luomulinjalla. Jos tilan polttomoottorien yhteenlaskettu luupäävoima ylittäisi tietyn arvon, niin sanktiot astuisivat kehiin ja niillä sanktioilla osaltaan tuettaisiin niitä luomuhevosvetotiloja. Tukia ei siis myönnettäisi ha-perusteisena, eikä tuottavuuden perusteella.

Tuolla ratkaisumallilla ei EU:ssa olisi mitään ongelmia ylituotannon kanssa ja Puolan luomutalonpoika voisi huomattavan paksusti. Samalla turvattaisiin myös maan omavaraisuus siinäkin tilanteessa, kun polttoainehanat lyödään kiinni jossakin suunnassa, eikä Belaruksia ja Zetoreita saa edes rahalla ostettua.

Suomessa on valtiovalta etunenässä puinut  ja kyntänyt syvältäkin maatalouden tukiviidakkoa. Milloin suuri on kaunista, milloin metropoliometta on Suomen talonpojan onni. Lähes kaikkea on koetettu ja tässä ollaan. Talonpopjat henkitoreissaan ja tilat vasaran alla.

Näin ei voi jatkua. Suositan siirtymistä edellä kuvaamaani ratkaisumalliin. Ei muuta,kuin sontatalikot selkään ja sontakärryillä eduskuntatalolle haistattamaan talonpojan terveiset. Siitä tilanteesta lähteköön valtiovallan nootti  EU:lle vaatimuksella Suomen luomulinjasta ja EU-tukien uusjaosta, Suomen talonpojalle. 

Ylimenoajan talonpoika pystyy kyllä sopeutumaan tulevaan. Polttomoottorikoneet myyntiin. Poikkeuksena maamoottorit ja  kuulamoottorit, joita voi pitää tappurien voimalähteenä. Mahtihalleihin voi perustaa vaikka jäähalleja, tangotaloja ja muita urheiluareenoita. Ovathan talonpojat nykyään moniammattitaitoisia. Tiloilla tehdään polttoaineita, tuotetaan sähkövoimaa, majoitetaan turisteja ja valmistetaan mitä tahansa, mitä ihminen tarvitsee, tai muuten vaan tykästyy.

Iltaisin sitten talonpoikaperhe puuhaa harrasteissa ledivaloissa ja notkuu sosiaalisessa mediassa. Nyt niihin on aikaa vihdoinkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.