Hannu Valtonen VAKAVASTI KIELI POSKESSA.

Kiekkoareenalla ahdasta

Jääkiekkokausi 2015-2016 on viimeisiä lämäreitä vaille valmis. paljon tapahtui kauden aikana ja vielä voi tulla jotain täydennystä hyvään Suomi kauteen.

Kauden aikana syntyi näkemys siitä, että pelisääntöihin ja tuomaritoimintaan pitäisi saada muutosta.
Ymmärrän, että jääkiekkonimistä peliä halutaan pitää yllä pelaajia ja katsojia varten ja sitä myöden perimmiltään yleishyödyllistä toimintaa ja myös työpaikkoja ja toimeentuloa, jopa vaurauden luomista. Tapahtumien areenalla pitää siis olla viihdyttäviä kaikkien osapuolien odotusten täyttymisesksi. 

Jääkiekko-ottelut ovat vuosien myötä vauhdittuneet ja voimaantuneet. Tuomarit eivät pysy enään vauhdissa mukana. Siitä seuraa epäselviä ja jopa virheellisiä tuomioita. Kaikkein enimmin tulee virheitä paitsion tuomioissa. On mahdotonta, että paitsiotuomiot olisivaat aukottomasti oikeita. Kuitenkin "väärät" vihellykset ovat varmuudella vaikuttaneet jopa otteluiden lopputulokseen. Kun areenallaliikkuu 12 pelaajaa ja lisäksi 4 tuomaria, syntyy tungosta ja tuomarit eivät kaikissa tilanteissa kykene väistymään pelitilanteissa, vaan aiheuttavat ratkaiseviakin häiriöitä. 

Ensimmäinen korjaava toimi on siniviivan paitsiotuomion poistaminen säännöistä. Näin saadaan turhat ja virheelliset paitsiotuomiot poistettu ja tuomarit voivat keskittyä paremmin muuhun pelin ohjaukseen. Samalla lisääntyy pelin mielekkyys uusien taktiikoiden myötä.

Päätuomarien pitää Suomen liigassakin olla ammattituomareita. Tällöin on oikeus vaatia tuomareilta ammattimaisuutta. Ellei ammattituomarointiin ole taloudellisia mahdollisuuksia, voidaan miettiä koko jääkiekon tulevaisuuden oikeutusta.
Päätuomareiden paikat ovat pelialueen ulkopuolella, kummallakin puolella kaukaloa. Paikat varustetaan tekniikan laitteilla, jolloin tuomiovastuu on päätuomareilla. Eikä tarvita mitään keinotekoista valmentajahaastamista.
Linjatuomareista tulee järjestyksen ylläpitäjiä kaukalossa, eikä heillä ole muuta tehtävää, kuin painitilanteiden hallinnointi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Peliä voitaisiin nopeuttaa euroopassa nostamalla pleksien korkeutta NHL tasolle sekä antamalla enemmän vapauksia aloittajille. Maalivahtien varusteita ollaan nyt pienentämässä, joka varmasti lisää maaleja.

Tuomareiden paikka on kaukalossa. Itse tuomarina (eri lajissa kylläkin) tiedän että tuomiot tulee tulla nopeasti sekä osan rikkeistä näkee vain oikein sijoittumalla. Pitää muistaa että ei kaikissa otteluissa ole käytössä kameratekniikkaa. Tuomari virheet ovat osa peliä, urheilua pelaa ihmiset eikä koneet. Ammattituomareista olen samaa mieltä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Plexien korotus saattaisi sekin olla harkinnan arvoinen. Lienee kuitenkin kustannuskysymys, jolloin on syytä tutkia monastiko peli katkaistaan kiekon ylitettyä sivu/päätylaidat. Pitäähän niitä mainostaukojakin välillä saada.

Vain pilkunnuss.....tuomarit ovat pilkkimiehiä.

Ei kait minkään valtakunnan perustuslaissa lue, että jääkiekkoerotuomareiden pitää olla kaukalossa pelin esteenä. Tuomareiden liikkumistaito ei ole riittävää luokkaa nykyisten pelaajien ja pelinopeuden suhteen. Laatikossa liikkuneena ja katsomossa peliä seuranneena olen vakuuttunut, että tuomareiden on huomattavasti helpompi keskittyä pelin seuraamiseen kentän laidallaja sitä kautta oikeiden tuomioiden julistamiseen.(vrt. jenkkipallo). Ratkaisut jopa todennäköisesti nopeutuvat ennemmin, kuin hidastuvat.

Kyllä liigapeleissä on kaikissa riittävä kameratekniikka olemassa. Tuomarivirheitä tulee varmasti, mutta niiden pitää vähentyä, koska ne eivät edistä itse peliä missään suhteessa.

Aivan oikein, eivät koneet pelaa, mutta tekniikka on suureksi avuksi oikein käytettynä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tämä detalji nyt ei liity ahtauteen kiekkoareenoilla vaan enemmänkin oman mieleni ahtauteen. Minua nimittäin kummastuttaa ja ärsyttää tavattomasti se kun usein näytettäessä lähikuvaa kiekkoilijasta hän pureskelee ääliömäisesti suustaan puoliksi ulkona olevaa hammassuojaa. Ärsyyntymiseni johtuu ehkä siitä että ikivanha jo hieman seniili appeni pureskelee ja mutjuttelee tekohampaitaan juuri samalla tavalla ja näky on mielestäni jotenkin luotaantyöntävä.
Onneksi appiukko ei sentään koko ajan syljeskele niinkuin on jääkiekkopelaajien yleinen tapa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Mailmassa monta on ihmeellistä asiaa...niinku hyvin istuvat tekarit ja pölhöt suuhun sopimattomat kalustosuojat. Varsinaisia kärsimyslähteitä ovaat ne.